Ομιλία κ. Αθανάσιου Σκορδά, Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Υφυπουργός Ανάπτυξης

Κυρίες και Κύριοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην 1η πολυκλαδική Επενδυτική και Επιχειρηματική Αποστολή, που αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια για ανάπτυξη και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Κένυας.

Θέλω καταρχάς να συγχαρώ τους οργανωτές αυτής της πρωτοβουλίας, που πιστεύω θα συνεισφέρει στην επικοινωνία των επιχειρηματιών των δύο χωρών, θα δώσει ώθηση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, θα οδηγήσει σε εξεύρεση συνεργασιών για αμοιβαίο όφελος.

Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, που αποτυπώνουν την προσπάθεια που γίνεται, ώστε να μπορέσουν χώρες όπως οι δικές μας, να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους. Με αυτό το πνεύμα, καλωσορίζω τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών που βρίσκονται σήμερα εδώ.

Το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κένυας και τα αισθήματα φιλίας, αποτελούν στέρεη βάση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Για την χώρα μας η περιοχή της Ανατολικής Αφρικής αποτελεί χώρο ιδιαίτερης σημασίας και θεωρούμε ότι η Κένυα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Γνωρίζετε βέβαια ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη της Ευρωζώνης, ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια, αντιμέτωπη με μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Έχουμε καταβάλει προσπάθειες, που αναγνωρίζονται διεθνώς, συνεπώς δεν χρειάζεται εγώ να μιλήσω αναλυτικά γι αυτές, προκειμένου να υπερβούμε την κρίση. Τα ως τώρα αποτελέσματα είναι θετικά και ενθαρρυντικά. Δεν εφησυχάζουμε, όμως, αλλ’ αντίθετα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της οικονομίας μας.

Δίνουμε μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη, και σταδιακά διαμορφώνουμε περιβάλλον ευνοϊκό για τους επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένους. Υποστηρίζουμε τις επενδύσεις με νέους νόμους, διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με παραδοσιακές και νέες χώρες. Στην προσπάθεια αυτή η Κένυα είναι ένας υπολογίσιμος φίλος και εταίρος. Κι αν ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε αμιγώς αναπτυξιακές συνιστώσες για την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, είναι ωστόσο βέβαιο ότι όσο η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και προχωρεί σε δομικές αλλαγές του παραγωγικού της υποδείγματος, τόσο περισσότερο θα πληθαίνουν και οι πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Παρακολουθούμε την πρόοδο και τις οικονομικές επιδόσεις της Κένυας. Σας συγχαίρουμε για αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα σας αποτελεί το χρηματοοικονομικό και εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Αφρικής.

Γνωρίζουμε το φιλόδοξο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο της “Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2030”. Η χώρα μου στηρίζει την επιτυχία του σχεδίου. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συνεισφέρουν με την ικανότητά τους και την εμπειρία τους. Ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των κατασκευών, της υγείας, της αγροτικής ανάπτυξης κ.α.

Από την άλλη πλευρά, ο όγκος του διμερούς εμπορίου είναι πολύ μικρός. Υπολείπεται των δυνατοτήτων των δύο χωρών. Οι οικονομίες μας είναι συμπληρωματικές και μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  που παρουσιάζουν. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητας για ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου.

Η αγορά της Κένυας μπορεί να υποδεχθεί περισσότερα ελληνικά προϊόντα, τα οποία είναι υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστικές τιμές. Στον τομέα των επενδύσεων επίσης θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες.

Βρίσκονται μαζί μας επίλεκτα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, τα οποία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι ενδιαφέρονται σοβαρά για μακροχρόνιες συνεργασίες στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπου επιχειρούν. Όχι μόνο στο έδαφος των δύο χωρών αλλά και σε τρίτες χώρες, όπου Ελλάδα και Κένυα έχουν σημαντική παρουσία.

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους τους επιχειρηματίες για την παρουσία τους εδώ. Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν τους καλλίτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους,  για αμοιβαίες, επωφελείς συνεργασίες.

Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες που ανοίγουν νέες προοπτικές για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Με την βεβαιότητα ότι η σημερινή εκδήλωση θα συνδράμει αποφασιστικά στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των επιχειρηματιών, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Forum και στις συναντήσεις των επιχειρηματιών

Ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία και την προσοχή σας.