Αγροτικά Προϊόντα: Τι παράγει η Κένυα

 

Η γεωργία παραμένει η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα της Κένυας, παρά το γεγονός ότι λιγότερο από το 8% της γης χρησιμοποιείται για παραγωγή αγροτικών προϊόντων. 

 

Τα κυριότερα προϊόντα που παράγει η Κένυα είναι:

  • Τσάι. Η Κένυα είναι η πρώτη παραγωγός χώρα τσαγιού στην Αφρική και 4η στον κόσμο το 1999. Το μαύρο τσάι κατέχει ηγετική θέση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η παραγωγή το 1999 έφθασε τους 220.000 τόνους και τα έσοδα από τις εξαγωγές ανήλθαν στα 404,1 εκ. δολάρια το 2001, αντιπροσωπεύοντας το 18% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.
  • Καφές. Η εξαγωγή καφέ κατατάσσεται στην τρίτη θέση στους τομείς με τα περισσότερα έσοδα στην Κένυα μετά το τσάι και τον τουρισμό. Το 2001, τα έσοδα από την εξαγωγή καφέ ανήλθαν στα 91,8 εκ. δολάρια ενώ η παραγωγή το ίδιο διάστημα ήταν 52.140 τόνους.
  • Κηπευτικά. Τα οπωροκηπευτικά κατέχουν την τρίτη θέση στις εξαγωγές στην Κένυα μετά το τσάι και τον καφέ. Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όπως τα πράσινα φασόλια, κρεμμύδια, λάχανα, αβοκάντο, μάνγκο και φρούτα του πάθους,  καλύπτουν το 30% των εξαγωγών σε οπωροκηπευτικά. Επίσης, η Κένυα είναι σημαντική χώρα εξαγωγής λουλουδιών όπως τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, κρίνα, κ.λπ.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Κένυας