Ημερίδα για Επενδυτικές & Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στην Κένυα: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον των Ελληνικών επιχειρήσεων

Από αριστερά: Ο πρέσβυς της Ελλάδος στην Κένυα κ. Ελευθέριος Κουβαριτάκης, η πρόεδρος της Κενυάτικης Αρχής Επενδύσεων κα Άν Γουανγκάρι Κιρίμα- Μουτσόκι, η πρέσβης της Κένυας στη Ρώμη κα Ζοζεφίν Γκάιτα, ο ο Πρέσβυς κ. Μιχαήλ Χρηστίδης, Διευθυντής της Β8 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ και η Επίτιμος Πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα κα Βίκυ Πανταζοπούλου

Πάνω από 150 ιδιοκτήτες και στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων παρακολούθησαν την ημερίδα – παρουσίαση των Επενδυτικών & Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Κένυα, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου 2013, στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης», στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ημερίδα για τις Επενδυτικές & Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στην Κένυα

 

Το ενδιαφέρον των Ελληνικών επιχειρήσεων για την αγορά της Κένυας, ξεπέρασε κατά πολύ κάθε προσδοκία εκτίμησαν οι διοργανωτές.

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2013. Πάνω από 150 ιδιοκτήτες και στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων παρακολούθησαν την ημερίδα – παρουσίαση των Επενδυτικών & Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Κένυα, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου 2013, στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης», στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

Ούτε η ζέστη, ούτε το μέσον του θέρους, αλλά ούτε και ο αποκλεισμός του κέντρου λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου δεν εμπόδισαν Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές, ΜΜΕ, καθώς και παραδοσιακές εξωστρεφείς επιχειρήσεις από το να παρευρεθούν στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και το Επίτιμο Προξενείο της Κένυας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσεχούς 1ης Ελληνικής Πολυκλαδικής Επενδυτικής και Επιχειρηματικής Αποστολής στην Κένυα η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2013.

Ήδη οι συμμετοχές υπερβαίνουν τις 30, αν και το χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση της Αποστολής μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά τις 40 ημέρες.

Στην ημερίδα, οι Ελληνικές επιχειρήσεις ενημερώθηκαν σε βάθος για τις δυνατότητες και τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στους τομείς:

Ενέργειας, διαχείρισης απορριμάτων, τεχνολογίας, κατασκευής κατοικιών, έργα οδοποιίας, βιομηχανίας, αγροτικής παραγωγής (ηλιέλαιο, γιαούρτι, γάλα τυρί, κρέας, φρούτα κ.ά.), καθώς και τουρισμού.

Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, ενέργεια με χρήση βιοκαυσίμων), ορυκτών, γυψοσανίδων καθώς και εκπαίδευσης.

Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εισαγωγή και εξαγωγή γεωργικών προϊόντων, μηχανολογικού εξοπλισμού, επενδύσεις στους τομείς εστίασης και ζαχαροπλαστικής.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στο επιχειρηματικό κοινό οι ανακοινώσεις των αξιωματούχων της Κένυας:

  • Ανάγκη για κατασκευή 200.000 νέων κατοικιών ετήσια.
  • Η εγχώρια παραγόμενη ενέργεια αντιπροσωπεύει το 15% της ζήτησης.
  • Η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα επιτυγχάνεται άμεσα, αρκεί η μελέτη σκοπιμότητας να αποδεικνύει βιωσιμότητα της επένδυσης.
  • Η φορολογία (0% τα πρώτα 10 έτη, 25% από εκεί και μετά), είναι ιδιαίτερα ελκυστική και σταθερή τα 10 τελευταία έτη, προλέπεται δε η αναθεώρησή της προς όφελος των επενδύσεων.
  • Φάστ τρακ διαδικασίες για την απόκτηση αδειών.
  • Το τελευταίο Κοινοβούλιο ψήφισε το ασυμβίβαστο βουλευτή και Υπουργού.
  • Μετά τις τελευταίες εκλογές του Μάρτη 2013, η αποκέντρωση εκφράστηκε με την ίδρυση 47 περιφερειών και την μεταφορά όλων των αναπτυξιακών κονδυλίων και εξουσιών στους περιφερειάρχες.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η Α.Ε. η Πρέσβης της Κένυας στη Ρώμη, κα Ζοζεφίν Γκάιτα, και η Επίτιμος Πρόξενος της Κένυα στην Ελλάδα, κα Βίκυ Πανταζοπούλου.

Την εκδήλωση συντόνισε η Α.Ε. ο Πρέσβυς κ. Μιχαήλ Χρηστίδης, Διευθυντής της Β8 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ. Καθοριστικές ήταν οι παρεμβάσεις της Α.Ε. του Πρέσβυ της Ελλάδος στο Ναϊρόμπι, κ. Ελευθέριου Κουβαριτάκη.

Ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ανοίγοντας την εκδήλωση μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και γίνονται με σκοπό την προώθηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και τη διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη που προτίθεται να προσφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας σε Έλληνες που θα θελήσουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές σχέσεις με την Κένυα. Απόδειξη του τελευταίου είναι και η δική του συμμετοχή, ως επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας, στην αποστολή του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σκορδάς τόνισε, επίσης, την απαράμιλλη ποιότητα και μοναδικότητα των Ελληνικών προϊόντων.

«Ανοίγουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εξωστρέφειας της Ελλάδας, το παράθυρο του μέλλοντος που δεν είναι άλλο από την προοπτική που ανοίγει για την παγκόσμια οικονομία η Αφρική.» υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος.

Στις υποδομές σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά δίκτυα που διαθέτει η Κένυα καθώς και σε αυτές που δρομολογούνται να γίνουν αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό της η Α.Ε. Πρέσβης της Κένυας στη Ρώμη, κα Ζοζεφίν Γκάιτα και  τόνισε ότι όποιος αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Κένυα θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά της χώρας αλλά και σε όλες τις αγορές  στις οποίες η Κένυα είναι μέλος. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Κοινότητα Ανατολικής Αφρικής και η Κοινή Αγορά για τις χώρες της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής.

Η πρόεδρος της Κενυάτικης Αρχής Επενδύσεων, κα Άν Γουανγκάρι Κιρίμα- Μουτσόκι, παρουσίασε στην κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα του Υπουργείου Εξωτερικών, τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους Έλληνες επιχειρηματίες στην Κένυα των 40.000.000 κατοίκων, και, κατ’ επέκταση, σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής των 140.000.000 κατοίκων, καθ’ όσον οι χώρες αυτές έχουν ιδρύσει μία ανοικτή αγορά ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων χωρίς δασμούς ή άλλα προστατευτικά μέτρα.

Η κα Κιρίμα-Μουτσόκι τόνισε ότι σημαντικές είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για τους Έλληνες επιχειρηματίες για την ίδρυση μικτών εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίες με κεφάλαια από την Κένυα, είναι έτοιμα να επενδύσουν στην γεωργία, σε τουριστικές υποδομές, σε επενδύσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων, ιδιαίτερα μετά τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο και την παροχή άδειας παραμονής σε κατόχους ακινήτων.

Την πεποίθηση ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα δραστηριοποιηθούν στην Κένυα τόνισε η Επίτιμος Πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα, κα Βίκυ Πανταζοπούλου, η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά και στα βήματα που απαιτούνται για μία επιχείρηση ώστε να προσεγγίσει σωστά την Κενυάτικη αγορά.

Ανέλυσε πώς η 1η Ελληνική Πολυκλαδική Επενδυτική και Επιχειρηματική Αποστολή στο Ναϊρόμπι το Σεπτέμβριο θα βοηθήσει τους Έλληνες επιχειρηματίες να εξερευνήσουν την εν λόγω αγορά και με τις Β2Β συναντήσεις, που ήδη έχουν αρχίσει να οριστικοποιούνται, είναι σίγουρη για την επίτευξη, δυναμικών, κερδοφόρων και μακροχρόνιων συνεργασιών.

Τέλος, διαβεβαίωσε όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες ότι το Προξενείο στην Ελλάδα είναι στη διάθεσή τους για κάθε βοήθεια που θα χρειαστούν.

-ΤΕΛΟΣ-

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ Ή ΕΚΦΩΝΗΣΗΣ

Περισσότερες Πληροφορίες

Προξενείο της Κένυας στην Ελλάδα
Σόλωνος 126, Αθήνα 10681,
τηλ. 210-38.39.259,
trademission.kenyagreece.com,
press@kenyagreece.com

 

Σημείωμα προς τους Συντάκτες:

Η Ελληνική Πολυκλαδική Επενδυτική & Επιχειρηματική Αποστολή στο Ναϊρόμπι της Κένυας είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από την Ελλάδα στην Ανατολικο-Αφρικανική χώρα και σκοπό έχει να φέρει κοντά Έλληνες και Κενυάτες επιχειρηματίες ώστε να συζητήσουν τις δυνατότητες της μεταξύς τους συνεργασίας ή και ανάπτυξης κοινών επιχειρηματικών σχημάτων.

Την Αποστολή διοργανώνουν το Επίτιμο Προξενείο της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία, τοΥπουργείο Ανατολικο-Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού της Κένυαςτο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ιταλία, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ναϊρόμπι,  σε συνεργασία με την Κενυάτικη Αρχή Επενδύσεων, την  Κενυάτικη Αρχή Ελεύθερων Βιομηχανικών Ζωνών Εξαγωγών, το Εθνικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Βιομηχανίας της Κένυαςτο Συμβούλιο Προώθησης Εξαγωγών της Κένυας και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Ανάπτυξης.

Η Αποστολή πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 14 – 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο Ναϊρόμπι.